Vuoden paras valeuutinen 2022

Toukokuun aikana koko Suomen elämänkatsomustiedon ryhmien kesken on kilpailtu vuoden parhaimmasta valeuutisesta. Pitkin vuotta Lyftan materiaalia käyttävät ET-ryhmät ovat päässet jo tuottamaan valeuutisia oppimateriaalimme avulla. Kilpailua varten julkaisimme tähän aiheeseen liittyvän oppimateriaalin kaikille maksuttomaksi käyttöön.

Valereportterit pääsivätkin hyvin vauhtiin ja saimme lukea runsaan määrän mahtavia töitä. Lyftan tiimi on nyt valinnut näistä vuoden parhaan valeuutisen 2022.

Arviointikriteerit

Tehtävänantona oli kirjoittaa noin sivun pituinen hauska ja positiivinen valeuutinen vapaavalintaisesta aiheesta. Kilpailukriteereinä töille oli ajankohtaisuus, luovuus, huomion herättäminen ja erottuvuus. Näiden lisäksi plussana on myös katsottu uutisten sisältämät kuvat. Töitä on lähetetty sekä yksilön tekeminä, että koko ryhmän yhdessä luomina.

Voittaja

Vuoden valeuutiseksi 2022 on valittu Mikkelin Otavan koulun työ “Otavan koulun oppilaat lakossa.” Uutisen luoneet valereportterit olivat huolissaan opettajien lakon vaikutuksesta yhdenvertaisuuteen Suomen kouluissa. Tämä työ nappasi palkinnon, sillä uutinen on ehdottoman ajankohtainen ja huijauksen mahdollistaneet faktat hyviä. Valeuutiseen otetut kuvat ovat aidontuntuisia. Pidämme loistavana asiana sitä, että myös opettajan ja rehtorin näkökulma on tuotu uutisessa esille.

Palkinnoksi voittajajoukkue saa ryhmähenkeä nostattavan tuotepalkinnon, joka sisältää Fazer uutuusboxin kesä 2022, Survivors of Hellapagos -lautapelin, sekä Uno-pelikortit.

Erityismaininnat:

Kaikki kilpailuun lähetetyt työt olivat erinomaisia ja haluamme antaa muutamalle näistä vielä erityismaininnan.

Tiedekategoria

Ensimmäisen erityismaininnan saa Loviisan Valkon koulun Valkon eeteet -ryhmä. työ “Ensimmäinen hyttynen selvisi avaruudesta.” Valeuutinen on todella luova ja uutisarvoinen. Kirjoitusasu oli selkeä ja virheetön sekä hyvin tieteisartikkelin tyylinen. Tuomaristolle tuli suru hyttysen puolesta, mutta hienoa, että se eli niinkin pitkän elämän. -Melkein 3 kuukautta, mikä on pitkä aika hyttysen elämäksi! Valeuutiseen on löydetty mukaan paljon faktoja, jotka lisäävät uutisen uskottavuutta. Huijaus olisikin täydellinen, jos mukana olisi uutislähde ja uskottava toimittaja olisi mainittu.

Globaali

Toisen erityismaininnan saa Puistolan Raitin ala-asteen ET-ryhmä 5ABCD:n tekemä työ “Elon Musk osti nuorten suosiman sovelluksen Snapchatin.” Työ on erittäin ajankohtaisesta aiheesta ja siinä on napakka otsikko. Aihe on myös nuorille erityinen. Ajankohtainen ja hyvä kuva. Myös tekstin asettelu sekä fontin käyttö lisää uskottavuutta.

Viihde

Kolmannen erityismaininnan saa Lieksan Kolin koulun työ “Jäätelö pois nuorilta.” Tuomaristo arvioi työn erittäin hauskaksi. Työn aihe on varmasti nuoria kiinnostava ja heille myös ajankohtainen. Kuvitukseen on panostettu ja on nähty vaivaa. Huijaus onnistuisi paremmin, jos olisi etsitty oikean poliisin nimi tai mainittu, missä lehdessä työ on julkaistu.

Muiden töiden esittely

Kilpailuun osallistuvissa töissä oli runsaasti erilaisia, mielenkiintoisia ja ajankohtaisia teemoja. Mukana oli muun muassa ympäristöön, maailman politiikkaan, tieteeseen ja hupiin liittyviä uutisia. Saimme muun muassa lukea vuokrattavista vahtikoirista, koulun korvaavista mikrosiruista sekä euron maksavasta puhelimesta.

Lue kaikki työt painamalla oikean puoleista nuolta alla, näin siirryt työstä toiseen.

Tekijät

Kaikki muovi on pois meristä

Naantali, Taimon koulu

4A

Helsinkiin uusi jäähalli

Sipoo, Leppätien koulu

ET 4.-6.

Linnanmäkeä on uudistettu

Espoo, Kuitinmäen koulu

Et-ryhmä 5/6.lk

Elon Musk osti nuorten suosiman sovelluksen Snapchatin

Helsinki, Puistolanraitin ala-aste

Puistolanraitin ala-asteen ET-ryhmä 5ABCD

Twitter ei riittänyt Muskille

Helsinki, Puistolanraitin ala-aste

Puistolanraitin ala-asteen ET-ryhmä 5ABCD

Émanuél macron huijasi itsensä voittoon

Helsinki, Vuoniityn peruskoulu

ET 2ABC

Henkiin heränneet dinosaurukset

Joroinen, Joroisten yhteinäiskoulu

Härkäpäät -ET-ryhmä

Onelpus julkaisi euron maksavan puhelimen

Jyväskylä, Tikan koulu

3-4lk Pantterit

Vahtikoita kotiehin

Kerava, Kalevan koulu

5.-6.lk 

Koulun korvaava siru

Kerava, Kalevan koulu

5.-6.lk 

Kuuluisa avaruustutkija on piilotellut uutta alkuainetta

Kirkkonummi, Laajakallion koulu

ET-ryhmä: Vitoset

Jäätelö pois nuorilta

Koli, Kolin koulu

1.-6. luokat

Ensimmäinen hyttynen selvisi avaruudesta

Loviisa, Valkon koulu

Valkon eeteet

Otavan koulun oppilaat lakossa!

Mikkeli, Otavan koulu

ET 3.-6.-luokat

Kiitos!

Kiitos kaikille mahtavista töistä. Lyftan tiimi tulee laittamaan jokaiselle osallistujalle vielä yksilöllisen palautteen tekemästänne työstä.

Tietoa Lyftasta

Lyfta on kansainvälisesti palkittu suomalainen virtuaalinen oppimisalusta, jossa voit matkustaa eri paikkoihin vaivattomasti. Lyftan dokumenttielokuva-alan asiantuntijat ja pedagogiset tiimit ovat rakentaneet sisällöt, jotka edistävät osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta.

Tällä hetkellä Lyftaa käytetään laajasti peruskouluissa Isossa-Britanniassa ja Suomessa. Lisäksi tästä vuodesta alkaen Suomessa Lyftaa käytetään ammattiopistoissa ja vammaispalveluiden työllistymisen ja osallisuuden yksiköissä.

Lisätietoa Lyftan ET-oppimateriaalista allaolevasta linkistä:

Linkki: Lyftan ET-oppimateriaalit

Voit myös halutessasi tilata Lyftan koulullesi tai ilmaisen kokeilujakson allaolevista linkeistä:

Tilaa Lyfta koulullesi

tai

Ota kokeiluun