Vuorovaikutus virtuaalisissa kohtaamisissa

Tapahtuman kooste ja tallenteet: lyfta.fi/kooste-tapahtumasta-1022022

Ajankohta: 10.2.2022 kello 13.00–16.00

Kenelle: Tutkijoille, opettajille, median edustajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille

Missä: Online-tapahtuma

Mitä: Keskustelutilaisuus vuorovaikutuksesta virtuaalisissa kohtaamisissa nykypäivänä

Tule kuuntelemaan inspiroivaa ja ajankohtaista keskustelua vuorovaikutuksen merkityksestä virtuaalisissa kohtaamisissa. Jokainen meistä tarvitsee tunnetta tulla kohdatuksi, mutta miten vuorovaikutus toteutuu teknologian kautta? Millainen on hyvä kohtaaminen, kun Covid-19-pandemian poikkeusolosuhteet ovat vähentäneet kasvokkain näkemisiä?  

Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan tekemän ja Koneen Säätiön rahoittaman Käy pöytääni, vieras! -tutkimuksen keskiössä on ihmisten välinen vuorovaikutus virtuaalisissa kohtaamisissa. Tutkimuksessa tarkastellaan miten virtuaaliympäristö vaikuttaa vuorovaikutussuhteen muodostumiseen. Tampereen yliopiston tutkimus osoittaa, että myönteisen suhtautumisen lisääminen on mahdollista myös teknologiavälitteisesti.

Käy pöytääni, vieras! -tutkimuksen päätöstilaisuus kokoaa yhteen asiantuntijoita keskustelemaan hyvien kohtaamisten mahdollisuuksista teknologian välityksellä erityisesti viestinnän ja teknologian näkökulmista.

Tilaisuus järjestetään ystävänpäivän kynnyksellä 10.2.2022. Mikä olisikaan ystävänpäivää parempi aika keskustella hyvistä kohtaamisista, jotka ovat parhaimmillaan lahjoja, joita voimme antaa toisillemme. Tilaisuus striimataan uuden Helsinki Education Hub -koulutuskeskuksen tiloissa. Tapahtuma on suomenkielinen. Tapahtuma tallennetaan.

Ohjelma

13:00 Tervetuloa
13:05 Ennakkokäsitysten muuttuminen virtuaalisissa kohtaamisissa
13:10 Käy pöytääni, vieras! -tutkimuksen tulokset. Puhujina Pekka Isotalus, Venla Kuuluvainen ja Ira Virtanen.
13:55 Virtuaalinen retki
14:10 Virtuaalinen vuorovaikutus yksilön kokemuksena. Puhujina Venla Kuuluvainen, Anna-Leena Macey ja Heidi Spets.
14:55 Breikki
15:05 Myönteiset kohtaamiset virtuaaliympäristöissä.
15:50 Yhteenveto ja lopetus


Ilmoittaudu mukaan täällä.

Tapahtuman puhujat

Aziz Bahlaouane toimii Väestöliiton Poikien Puhelimessa nuorten asiantuntijana. Aziz on tehnyt töitä nuorten parissa jo pitkään. Aziksen sydäntä lähellä on videopelit ja niihin liittyvä kulttuurituntemus. Aziz on tuonut Poikien Puhelimeen aimo annoksen videopelikasvatuksellista työotetta, jota on sovellettu niin YouTubessa kuin Twitchissäkin! Koulutukseltaan Aziz on Sosionomi (AMK).

Pekka Isotalus on viestinnän professori Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntassa. Hän johtaa tutkimushanketta “Käy pöytääni! Päivälliset naapuridialogia edistämässä”. Hänen tutkimusaiheitaan ovat mm. poliittinen viestintä, johtamisviestintä ja teknologiavälitteinen vuorovaikutus.

Venla Kuuluvainen on filosofian tohtori ja post doc -tutkija “Käy pöytääni! Päivälliset naapuridialogia edistämässä” -hankkeessa. Hän on väitellyt viestinnän alalta vuonna 2016 ja toiminut sen jälkeen viestinnän opetus- ja tutkimustehtävissä. Hänen erityisosaamistaan ovat medioitu viestintä ja sosiaalisen tuen viestintä.

Nita Lehtiniemi toimii ohjaajana Toimintakeskus Lyylissä, Rinnekodilla. Hän on toiminut ohjaajana Lyylissä elokuusta 2020 lähtien ja käyttänyt Lyftan virtuaalialustaa maaliskuusta 2021 alkaen. Nita on pitänyt etälivetoiminnassa kerran viikossa Lyftan virtuaalimatkailua usealle asiakkaalle Teamsin välityksellä sekä Lyylin omille asiakkaille. Hän on käyttänyt Lyftaa myös yksilöohjauksessa asiakkaiden kanssa. Hän on kokenut Lyftan käytön mielekkäänä sekä silmiä avaavana keinona kommunikoida asiakkaiden kanssa ja tarjota elämyksellisyyttä. Lyfta on tarjonnut myös keinoja käsitellä niin ajankohtaisia asioita kuin arempia aiheita erilaisten henkilötarinoiden kautta.

Anna-Leena Macey on väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistossa ja työskentelee tällä hetkellä pelillistämistutkimuksen alaisessa Gamemorg-hankkeessa. Maceyn tutkimus keskittyy immersiivisiin virtuaaliympäristöihin ja näiden ympäristöjen hyödyntämiseen tunteiden hallinnan tukemisessa. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella ja pyrkiä kehittämään adaptiivisia ympäristöjä ja alustoja, joiden avulla yksilöiden positiivisia tunnetiloja ja asenteita voidaan vahvistaa erilaisten haastavien, sosiaalisten tilanteiden aikana.

Heidi Spets on väitöskirjatutkijana Oulun yliopiston Kielten ja kirjallisuuden tutkimusyksikössä. Hänen tutkimuksensa käsittelee vuorovaikutusta sosiaalisessa virtuaalitodellisuudessa. Hän on kiinnostunut etenkin osallistujien välisen yhteisymmärryksen muodostumisesta ja ylläpidosta.

Ira Virtanen on viestinnän tohtori ja “Käy pöytääni! Päivälliset naapuridialogia edistämässä” -tutkimushankkeen käynnistäjä. Hän on erikoistunut tuen vuorovaikutuksen ja sen mahdollistamien suhteiden tarkasteluun ja edistämiseen. Ira on kansallisesti ja kansainvälisesti ansioitunut tutkija, esiintymisvalmentaja ja kouluttaa viestintää tutkijoille Tampereen yliopistossa.

Tapahtuman juontajana toimii Lyftan maajohtaja YC Felin. YC Felin on erikoistunut liiketoiminnan kasvuvaiheen hallinnon, operatiivisten käytäntöjen ja kaupallisten pilottien rakentamiseen. Maajohtajan työssä hänelle on tärkeää edistää immersiivisen tarinakerronnan hyödyntämistä peruskoulussa ja aikuiskoulutuksessa. Lyftan vision mukaan hän haluaa saada mahdollisimman monen ihmisen äänen kuuluviin maailmassa.

Lisätietoja tapahtumasta antaa Lyftan maajohtaja YC Felin, yc@lyfta.com, +358 45 134 1336

Lue Tampereen yliopiston tutkimus kokonaisuudessaan:

Human Communication & Technology 2(1), 37–55. Mediated immediacy during virtual dinners between strangers.

Prologi, 2020, Vol 16, No 1 Päivällisellä vieraan kanssa: parasosiaalinen kohtaaminen immersiivisessä virtuaaliympäristössä.

International Journal of Emerging Technologies in Learning, 2021, Vol 16, No 16 Testing an Immersive Virtual Environment for Decreasing Intergroup Anxiety among University Students: An Interpersonal Perspective